>
Book of the week Opinions

Cartea bate filmul? The Great Gatsby

august 05, 2020 Raisa
  

     
După cum ați observat cei care mă urmăriți pe Instagram, de două săptămâni am început să îmi întreb urmăritorii ce aș putea să mai citesc. La poll-ul organizat pentru cărțile clasice învingător a ieșit The Great Gatsby și am înțeles de ce. Această operă de artă este un caz aparte pentru mine. The Great Gatsby a reușit să devină primul film pe care l-am considerat mai bun decât cartea după care a fost adaptat, o concluzie șocantă pentru mine, deoarece până să văd filmul eram aproape convinsă că nu va exista o producție cinematografică  mai bună decât o carte. 
    Gatsby, așadar. Este incredibil cum până la 21 de ani nu am citit această carte despre care vorbea toată lumea în 2013, când filmul cu DiCaprio a făcut furori în cinematografe și a trezit frustrări în inimile care așteptau un Oscar pentru Leonardo. Cum am ajuns să îmi încalc propria zicală? De ce este filmul mai bun decât cartea și ce elemente particulare îl fac de neuitat? Sper că acest articol să vă lămurească și să vă introducă, măcar puțin, în fabuloasa și extravaganta lume a lui Gatsby!The Great Gatsby spune povestea unui misterios om bogat, pierdut în inima unui oraș al anilor '20, din perspectiva lui Nick Carraway, care nu este altceva decât un tânăr neștiutor și cu multe speranțe. Nick Carraway, proaspăt absolvent de Yale, își duce existența modest, până când, dintr-o cauză necunoscută, ajunge să fie invitat la extravagantele petreceri ale vecinului său, Jay Gatsby. Nick descoperă în scurt timp că Gatsby nu vrea altceva decât să o revadă pe fosta sa iubită, care, dintr-o stranie coincidență, se dovedește a fi chiar Daisy, verișoara lui Nick. Cartea lui Fitzgerald ne arată o societate dominată de cultura banului, o societate superficială ascunsă sub bine-cunoscuta deviză a visului american.

Carte vs. film: teme/motive predominante și elemente unice

Aș vrea să încep întâi prin a descrie experiența cărții, deoaece mereu citesc cărțile înaintea filmului pentru a observa mai bine diferențele.
Cartea lui Fitzgerald nu este una foarte lungă. Are aproximativ 180 de pagini și 9 capitole în ediția cumpărată de mine. Încă de când am început să o citesc mă gândeam la cât de perfectă este pentru o ecranizare, deoarece acțiunea nu a fost foarte complexă, dialogul era bogat și personajele ușor de portretizat. Însă, continuându-mi lectura, am ajuns la concluzia că am o lacună teribilă. Nu îmi puteam închipui nicicum locurile descrise, palatul lui Gatsby, petrecerile, adunătura de oameni și rochiile femeilor, ceea ce a fost un dezavantaj mare pentru mine, deoarece cartea nu mai avea același farmec. Nu voiam nici să mă uit la secvențe din film pentru a nu-mi lua spoilere, așa că singurul lucru pe care l-am putut face a fost să înghit în sec și să trec mai departe. 


Tema visului american este ceea ce caracterizează, de fapt, The Great Gatsby. Mulți critici literari susțin că această carte este asociată cu visul american mai mult decât orice altă operă din perioada secolului 20. Pot să afirm acest lucru și să spun, cu un cuvânt de cititor împătimit, că mereu când cineva menționează The American Dream îmi vine în minte strict societatea descrisă în scrierea lui Fitzgerald, cu petrecerile luxoase, casele imense și femeile neliniștite. 
Ceea ce Fitzgerald vrea să scoată în evidență, de fapt, este idealul transpus greșit în personalitatea lui Gatsby, un vis ce se conclude într-un coșmar. Acest vis american reprezintă totul pentru persoanele materialiste precum Gatsby, fără ca ele să realizeze că se îndreaptă cu pași repezi spre propria distrugere. Distrugerea propriei persoane prin iluzia visului american a fost reflectată mai bine în carte decât în film, deoarece evoluția personajului principal s-a putut remarca mult mai în detaliu datorită lui Fitzgerald.

Filmul a excelat, însă, prin a ne arăta ceva mult mai important: inegalitatea claselor și superficialitatea clasei aristocrate. 
A greșit Gatsby iubind-o pe Daisy? Nicidecum! A greșit, oare, dorind să devină ceea ce nu este pentru ea? Absolut! În carte nu am putut observa atât de bine aceste lucruri ca în film. Tot filmul s-a bazat în exclusivitate pe asta, aruncând mereu detalii despre originea umilă a lui Gatsby, despre cât de rafinată era Daisy și cât de diferiți erau ei la început.    
 Trebuie să specific că asta nu s-a întâmplat la fel de mult și în carte. Poate, doar din capitolul 7 a început să se insiste pe asta. În film, însă, totul a fost menționat din prima jumătate de oră, reprezentând, în opinia mea, ideea de bază a lui. Acest lucru i-a adus, de fapt, câștigul, atât în ochii mei, cât și în ai altor milioane de oameni care au făcut o comparație între carte și film.

A movie to remember...

The Great Gatsby este unul din cele mai bune filme pe care le-am văzut în viața mea. Nu exagerez deloc, a fost formidabil și nu cred că voi uita vreodată interpretarea lui DiCaprio. Nu l-am văzut la momentul apariției deoarece nu citisem cartea încă, apoi au intervenit alte cărți, și altele, și altele...până am ajuns să o citesc acum. Nu obișnuiesc să vizionez un film înaintea cărții, după cum am menționat și anterior, așa că a trebuit să aștept și a meritat din plin.
Este de remarcat cât de bun este filmul față de carte, ceea ce m-a șocat profund. Mă așteptam să îmi placă, dar să nu fie extraordinar și să se piardă, în câteva luni, undeva printr-un colțișor al minții mele. Ei bine, nu a fost așa. De la costume și atmosferă, până la muzica de fundal, această producție m-a lăsat mască. Unde să mai pun faptul că m-a ajutat să realizez cum arăta, de fapt, ceea ce voia să descrie Fitzgerald în carte? 
Filmul a avut substanță, emoție, esență, ceea ce cărții a lipsit cu desăvârșire. În film m-am putut transporta cu toată ființa mea. Citind, însă, simțeam că există o barieră care mă împiedică să ajung la destinație. Senzualitatea lui Daisy am văzut-o abia în film, eleganța lui Gatsby la fel. Emoția transmisă de narator am perceput-o abia după ce am terminat de vizionat cele două ore de film. Fiind o carte scurtă, acțiunea s-a respectat în proporție de 90%, replicile la fel. A fost un film perfect, din punctul meu de vedere, care a depășit cartea cu mult.
Abia după ce am vizionat pelicula am realizat ce voia să se transmită, inclusiv prin titlu. Doar după ce mi-am ținut lacrimile în frâu pentru zece minute am ajuns la trista concluzie că viața lui Gatsby se poate întâmpla, de fapt, oricui. Filmul m-a făcut să ating o bucată din sufletul meu pe care o credeam pierdută și m-a făcut să fiu mult mai atentă la persoanele din jurul meu.


Film: 10/10
Carte: 9/10

În final, vă las soundtrack-ul filmului. Am avut norocul să fie cântat de artista mea favorită, Lana del Rey. Enjoy!

You Might Also Like

2 Curioşi

Aștept părerea ta! Cu siguranță voi ține cont de ea!

Formular de contact