>
Book of the week Personal

Book of the week: We have always lived in the castle de Shirley Jackson

martie 03, 2019 Raisa
   Cartea acestei săptămâni este ” We have always lived in the castle” de Shirley Jackson, o carte pe care am vrut să o citesc încă de când a obținut ” The mistery book of the month”, în octombrie, pe Goodreads. Această carte este ultima lansată de autoare, înainte de moartea ei din 1965. Shirley este considerată una dintre cele mai mari autoare de romane horror și polițiste din perioada interbelică și postbelică, opera ei inspirând alți ”giganți” ai acestor genuri, precum Stephen King sau Neil Gaiman.

   Descrierea mi s-a părut interesantă, și cum sunt destul de obsedată de cărțile din această categorie, am zis că trebuie neapărat să o am. Bineînțeles că din octombrie până în martie e cale lungă, însă așteptam să văd dacă nu o găsesc pe undeva în română, dar se pare că nu am avut succes, așa că am citit-o în engleză. Citatele le voi scrie aici în română, pentru o mai bună înțelegere.
   Cartea nu conține prea multe pagini și este o lectură ușoară, pe care am reușit să o termin în 2 zile. Inițial am vrut să fac o recenzie la o altă operă, însă am renunțat la ea pentru că mi-a displăcut în mod profund. Apoi mi-am amintit de această interesantă scriere și am reușit să o termin în timp util. Sper ca recenzia mea să vă stârnească măcar puțin interesul față de ea!
    Căutând detalii despre această carte, am remarcat faptul că ea nu a fost tradusă în română. Sau cel puțin nu am găsit-o la nicio editură din România, indiferent cât am căutat pe internet. Dacă voi o aveți în română sau ați auzit de ea existând în România, aștept mesajul vostru!


Tânăra Mary Katherine Blackwood și sora sa, Constance, au rămas orfane, avându-l doar pe unchiul lor bolnav, Julian, după ce toată familia lor a pierit în urma otrăvirii cu arsenic. Povestea lor este spusă cu ajutorul lui Merricat. După moartea întregii familii, Constance este acuzată de crimă și reușește să atragă ura sătenilor, care oricum nu prea suportau familia Blackwood nici înainte de incident.
 Constance este însă achitată de crimă și revine înapoi acasă, la sora și unchiul ei. Trăind într-o casă mare și izolată, ei duc o existență fericită , cât timp nu intră în contact cu lumea din afară. Dar, fericirea lor nu durează mult, deoarece verișorul lor, Charles își face apariția și le distruge liniștea pentru totdeauna, aducând ranchiuna între cele două surori. Pentru Merricat, nimic nu va mai fi vreodată la fel.
Încă de cum am început cartea, am observat ceva foarte straniu la personajul principal, Merricat. Aș vrea să îi găsesc un termen de comparație, însă mi se pare prea greu. Autoarea a fost genială în descrierea gândurilor personajului, de aceea, de multe ori aveam fiori pe șira spinării când citeam ce gândește Merricat. Era o ființă malefică, ea își dorea moartea tuturor celor care nu o agreeau sau care încercau să o îndepărteze de sora ei.

Cartea a fost capitvantă și foarte interesant scrisă, însă criminalul familiei Blackwood a fost ușor de ghicit ( poate am eu prea multă experiență cu cărțile polițiste? ). Atmosfera este foarte apăsătoare, există multe elemente repetitive, lucru care indică monotonia în care trăiau cele două fete înainte de venirea verișorului lor, Charles.
Unchiul lor bolnav face totul și mai spooky, repetând aceleași fraze la nesfârșit, servind același meniu în fiecare dimineață și ferindu-se de Merricat.
Aparent, toți din carte în afară de Constance o evitau pe Merricat, însă acest lucru nu mă miră, deoarece fata chiar mi se părea sărită de pe fix în anumite circumstanțe. Spre exemplu, mereu le spunea tuturor cum o să se mute pe lună, într-un loc în care nu există probleme, sau utiliza frecvent detalii despre Amanita phalloides, care este o ciupercă otrăvitoare și pe care a menționat la început că o iubește.
Mă așteptam ca această scriere să fie foarte bună, din moment ce am auzit de Shirley Jackson și înainte, iar când am văzut pe Goodreads faptul că mulți oameni au și nominalizat-o la cartea de mister a anului, am fost mai mult decât convinsă. Degeaba, Goodreads nu minte niciodată ( sau poate, un pic, dar numai la ocazii speciale ).
Recomand această carte tuturor celor care sunt pasionați de crimă și mister, dar pregătiți-vă pentru o protagonistă extrem de neobișnuită, malefică și deloc prietenoasă.


Din păcate, nu prea am găsit citate în această carte, ceea ce o va afecta la nota mea finală.Într-un fel, mă așteptam ca ea să nu prea conțină citate din cauza faptului că abordează misterul și crima, însă, datorită faptului că a fost povestit totul la persoana I, eu consider că erau necesare mai multe momente de reflexie a personajului principal ( de unde se extrag,de obicei,citatele ).

 • ” Nu gândi niciodată ceva în avans mai mult decât o dată.”  
 • ”Știi, mereu fețele se șterg din memoria mea în timp.”  
 • ” Un copil trebuie pedespit dacă greșește, însă el niciodată nu trebuie să simtă că nu este iubit.” 
 • Tinerețea este întotdeauna curioasă.”


8/10

Am scăzut pentru citate mai mult decât pentru orice altceva. Acțiunea a fost foarte interesantă, însă meritam să îmi ostenesc mâna scriind niște citate fenomenale în jurnalul de lectură.
P.S: Cartea are o ecranizare din 2018 pe care nu am văzut-o încă. Poate o să fac un update în care vorbesc despre ea.


sursă imagini: google.com

You Might Also Like

4 Curioşi

 1. Multumesc pentru recenzie. Imi place si mie genul mister-crima.
  Am incercat sa vad filmul, dar mi s-a parut prea "lent" asa ca am renuntat. Sunt sigura ca e mai reusita cartea pentru ca nu e usor sa faci un film dupa acest gen de carti.
  In film, Charles e interpretat de actorul Sebastian Stan, de origine româna. :)
  "Nu gandi niciodata ceva in avans mai mult decat o data" - imi place ideea. :)
  Seara frumoasa iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E bine că știu asta despre film. Și așa nu îmi plac și nu îmi pierd vremea cu ele, mai ales cu cele care sunt mai ”lente”. Cartea a fost bună cu excepția citatelor.

   Ștergere
 2. Imi place mult stilul tau de a compune recenziile. Pare sa fie o lectura pe cinste. Eu, una, nu sunt asa o mare fana a citatelor :) in sensul in care nu dau multe in articole si nici nu le prea acord importanta in recenzii, asa iesite din context.

  RăspundețiȘtergere
 3. Citisem despre autoare ca ea insasi suferea de agorafobie si ca deseori se retragea in propria lume speriata de restul societatii..poate pare irationala cartea din perspectiva unui om normal, dar cu un "sens" pt cel ce traieste intro lume pe dos...

  RăspundețiȘtergere

Aștept părerea ta! Cu siguranță voi ține cont de ea!

Formular de contact