>
Motivation Personal

Motivația nu se împrumută

februarie 20, 2019 Raisa

ATENȚIE: Acest articol este o opinie și trebuie tratat ca atare!
Sunt o persoană realistă, sau cel puțin asta tind să cred. Îmi place să analizez fiecare lucru care se petrece în jurul meu, de aceea am să abordez astăzi o temă care îmi dă târcoale de ani buni. Nu am avut niciodată curajul necesar să încerc măcar să îmi spun părerea despre asta, pentru că e pretutindeni dar....citatele și videoclipurile motivaționale sunt overrated! Da, am scris-o. Și o să susțin această afirmație până când cineva cu o capacitate enormă de înțelegere o să îmi schimbe părerea.
  Nu aveam intenția să scriu despre ele aici dacă un anume videoclip nu mi-ar fi pus capac (înainte de examen). Totul a început când am descoperit această capodoperă numită ” How to waste your life and be miserable” , în care, un tip probabil FOARTE TRECUT PRIN VIAȚĂ și FOARTE FERICIT își sfătuiește publicul său cum să își facă viața mizerabilă (bineînețeles, cu substrat : psihologie inversă, tot tacâmul, ideea videoclipului fiind de fapt să te învețe el pe tine să fii fericit).
  Povestea:
Am văzut titlul videoclipului. Încercam să mă relaxez înainte de un examen destul de greu așa că am decis să îi acord o șansă, deși cumva simțeam că o să îmi irosesc 4 minute jumătate din viață. Începe videoclipul, grafică superbă, totul bine pus la punct...până când Ionuț al nostru zice prin nenumărate figuri de stil : ” Ca să fii mizerabil trebuie să ai așa..vreo 2-3 prieteni.” ; după care își continuă metaforele concluzionând că pentru o viață fericită trebuie să ai un grup de minim 20 de prieteni ( sau totuși nu un număr atât de mare, dar aceasta era prăjitura pe care el o vindea ). Din acel punct, toată potențiala atenție pe care mă înduram să o acord acelui videoclip s-a făcut țăndări și nu mi-a confirmat decât un singur lucru : toți creatorii de conținut motivațional nu gândesc în perspectivă, ci doar în oglindă. 
   Pe lângă faptul că îmi voi exprima opinia despre această umilă  afirmație pe care o oferă domnișorul nostru și pe baza căreia stă conținutul întregului videoclip, vă voi și explica de ce anume consider postările motivaționale atât de overrated.
  De ce mi-a pus capac acest videoclip? 
  Până să mă uit la capodopera cu pricina, eu aveam o părere de 90% formată despre toată harababura asta de pe internet care te îndeamnă să trăiești fericit și să scoți ce e mai bun din tine, deși ei nu știu nici măcar o iotă despre cine ești sau de ce ești capabil. Dar, acel 10 % rămas încă mai aștepta să se regăsească în ceva și să acorde creditele unui creator de conținut genial.
  Până a apărut Ionuț. Se pare că omul nostru consideră o persoană cu 2-3 prieteni mizerabilă și probabil nu aș fi fost atât de afectată dacă anul trecut nu aș fi fost catalogată drept ”inadaptată social” doar pentru că nu mă împrietenesc cu oricine. Ionuțe, ai auzit vreodată de termenul ”introvertit”? Da, termenul acela care definește, conform statisticilor, 1/3 din populație. Persoanele introvertite, așa cum arată și studiile recente, au șanse să dezvolte pe parcursul vieții mult mai puține prietenii  și relații cu alți oameni în care să se simtă confortabil ( și care sunt de durată,  în opinia mea ) . După spusele individului, oamenii care au 2-3 prieteni trăiesc mizerabil ȘI NU TREBUIE SĂ FACI AȘA DACĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI FERICIT!! Mulțumesc că mi-ai dat indicații asupra mizeriei în care trăiesc, nu trebuia, ești prea drăguț.
 Vorbind serios, nu pot să spun că îi judec întreg conținutul videoclipului, pentru că în unele lucruri spuse avea dreptate. Dar acea afirmație m-a făcut să îmi dau seama că el face exact același lucru ca și toți ceilalți : generalizează.

De ce consider postările motivaționale de pe internet ( citate, videoclipuri, mesaje ) overrated

             sursă imagine: https://ro.oxforddictionaries.com

   Oamenii, când sunt la ananghie sau se simt triști, caută diverse moduri în care să elibereze tot ce au acumulat datorită acestor emoții. De când au început să apară aceste citate, toate rețelele de socializare au explodat cu ele în frunte. Considerăm că ne regăsim în ele, considerăm că ne vor oferi mai multă determinare, dar tot ce facem este să ne păcălim creierul că ce scrie acolo funcționează pentru noi doar pentru că altcineva ( poate o persoană sus-pusă ) a scris acele lucruri.
    Din proprie experiență spun: când ești cu adevărat lovit de anumite necazuri sau când te simți cu adevărat trist, nicio postare nu o să te scoată din acea stare până nu decizi TU că trebuie să ieși de acolo. Poate, câteodată, un citat de acest gen îți mai oferă câte o iluzie zburătoare. Indiferent cât de mult își propun să te motiveze, părerea mea este că au un efect de scurtă durată: poate o zi, poate o săptămână, dar în final o să uiți ce a spus John Snowie despre cum să îți păstrezi echilibrul în viață și despre cum să ai o sănătate mintală de invidat. Postările motivaționale pentru mine? O încercare disperată de a ieși din fundătură care se încheie cu o mare generalizare...pentru că oamenii sunt diferiți. Da, știu că sunt postări diferite pentru oameni diferiți, dar e trist când vezi persoane care distribuie conținut total diferit împărtășind aceleași tipuri de citate.
   Sunt de acord că sunt făcute ca să îți mai aducă un pic de speranță în suflet și să te simți mai bine. Dar mi se pare că motivația adevărată nu se găsește în ele, ci în noi. Nu pentru că citatul x sau videoclipul y ne-a îndemnat să facem acel lucru, ci pentru că noi am simțit că trebuie să îndeplinim acel lucru.
  Inspirația mea? Oameni pe care îi cunosc, oameni pe care i-am citit. Motivația mea? Ziua de mâine, biografiile,  cărțile. În ele se găsește adevărata înțelepciune a acestei lumi.

sursă imagini: www.tumblr.com

You Might Also Like

12 Curioşi

 1. Un singur Prieten Bun de-n viata-L ai,
  cât timp calatoresti prin asta lume,
  Cu EL, Cuvântul Sfânt, ajunge-vei în Rai,
  EL te va ajuta la greu, nu îti va însira cutume...

  Fii binecuvântat, Suflet minunat !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte frumoasă această poezioară! Să fiți binecuvântat! :)

   Ștergere
  2. Merci ! E doar un gând versificat, ce mi-a trecut prin minte în instant, citind acest articol minunat, atât de obiectiv, real...adevarat ! :)

   Ștergere
 2. Mai bine 2-3 prieteni la bine si la rau decat 20 care dispar cand dam de greu. :)
  Imi place foarte mult articolul si cel mai simplu imi este sa scriu: subscriu. Personal, nu cred ca o "carte motivationala" poate schimba viata celor care citesc - doar atunci cand, cum ai zis si tu, cititorul ia hotararea sa isi schimbe viata (un fel de a spune "schimbe viata") Viata autorului sigur se schimba, pentru ca se imbogateste. :) Cu atatea "motivationale" ar trebui sa fie mai muuuulti oamenii fericiti. :)

  Si eu ma bucur sa te recitesc!
  Succes in toate iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Total de-acord ! Câteodată cred că autorii de motivaționale scot mai multe decât simt!
   La fel îți doresc și eu, draga mea!

   Ștergere
 3. Ideea e sa faci, nu sa vorbesti! Practica ne omoara! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si-apoi ajunge baietu' la o varsta mai inaintata si isi da seama ca e chiar indicat sa ai un nr redus de prieteni in preajma. :)

   Ștergere
 4. Nici eu nu ma împac cu ideea de 20 de prieteni..m-am ars de prea multe ori
  Prefer puțin si de calitate
  Însă nu sunt tocmai Contra motivationalelor... daca alegi de pe taraba doar ce iti tb tie, e Ok :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu m-am lecuit și cu prietenii și cu motivaționalele :))
   Asta depinde mult de la om la om.

   Ștergere
  2. Sunt o mie de cărări către vârful muntelui, si nici una greșita. Singurul care nu o sa atingă vârful muntelui e cel care fuge de la unul la altul, spunându-i ca merg pe drumul greșit.
   Nu-i motivațional ..... doar ca fiecare e cu calea lui cu descoperirile lui

   Ștergere

Aștept părerea ta! Cu siguranță voi ține cont de ea!

Formular de contact